Weingut Klaus Peter Keller


Geschiedenis
Julia & Klaus Peter Keller zijn sinds 2001 hét tweespan van Rheinhessen, een wijnregio eerder gekend voor zijn Liebfraumich en massaproductie. De woelige periode vlak voor de Franse Revolutie, deed de familie Keller emigreren uit Zwitserland. Ze trokken naar Dalsheim, waar ze in 1789 het beste parceel uit de Grosse Lage Hubacker konden aankopen. Klaus Peter liep stage bij oa. Hubert Lignier en Armand Rousseau, Julia bleef in Duitsland en stak haar licht op bij oa. Robert Weil. Beide hebben een diploma oenologie op zak en sinds 2002 verbluffen ze de wijnwereld met fantastische Pinot Noirs en grote Rieslings.


Filosofie De Kellers vinifiëren zoals Bourgondiërs. De stage bij de grootmeesters en het constante contact met de Côte d’Or werpt zijn vruchten af. Wat de rode wijnen betreft zijn er maar een handvol Duitse Pinot noir te vinden, die dezelfde verfijning en een vergelijkbaar 'terroir' hebben. De witte wijnen zijn krachtig, bijna kolossaal. Jancis Robinson : Als ik één wijn moet kiezen om aan te tonen hoe groot Duitse Riesling kan zijn, neem ik er één van Keller, het zijn de Duitse Montrachets.


Waarom werkt Weingut Klaus Peter Keller met Wijnmakelaarsunie?

De passie van de familie zit in het hart van Bourgogne. Het is dan ook wondermooi om de Duitse tegenpool aan de wijnliefhebber te kunnen voorstellen. Leidenschaft pur sang!

Algemene informatie

  • Eigenaar: Julia & Klaus Peter Keller
  • Locatie: Flörsheim-Dalsheim
  • Aantal hectare: 15
  • Wijnmaker: Julia & Klaus Peter Keller
  • Oprichtingsjaar: 2001
  • Cultuur: Klassiek

De oevers van de Rijn, meer bepaald de dorpjes Nierstein en Oppenheim, produceren weliswaar al eeuwen grote wijnen maar het hinterland leek in slaap gewiegd. Dit Hügelland, met als centrum Flörsheim en Dalsheim, bezit een voor Duitsland unieke kalkuitstulping, totaal verschillend met de ondergrond van de meer bekendere 'toplagen' van Mosel, Nahe, Rheingau of zelfs Pfalz. Deze terroir wordt dan ook de 'Clos Saint Hune' (Trimbach) van Rheinhessen genoemd.Vinificatie

Spontane vergisting op lage temperatuur tussen de 8 en 10 weken. Elevering op zowel edelstaal als hout. De rode wijnen worden Bourgondisch gevinifieerd op kleine houten fusten.


In de media

Eichelmann: Weltspitze *****. Robert Parker: truly amazing penetration and persistence that will leave you licking your lips, and perhaps even wiping a tear.


Druivenrassen

  • Riesling
  • Pinot Noir

Belangrijkste wijnen

SPÄTBURGUNDER Bürgel GG Dalsheim Klaus Keller

RIESLING Trocken Dalsheim "HUBACKER" Grosses Gewächs Klaus Keller

SPÄTBURGUNDER Trocken Flörsheimer Frauenberg Grosses Gewächs Klaus Keller

SPÄTBURGUNDER Trocken "S" Klaus Keller