Weingut Franz Künstler


Geschiedenis
De familie Künstler heeft een lange traditie in de wijnbouw. Al in het midden van de 17e eeuw verbouwden zij Riesling in Südmähren. Na de tweede wereldoorlog werd de familie gedwongen te verhuizen. Tot 1965 leidde Franz Künstler verschillende domeinen in de Rheingau tot hij in 1965 terug als zelfstandig wijndomein actief werd. Sinds 1988 wordt het domein geleid door Gunter Künstler die via een aantal overnames het Weingut tot één van de mooiste portefeuilles van de streek uitbouwde. In Hocheim wordt vooral Riesling en Spätburgunder op fles getrokken. De basis wijnen zijn fris en zuiver, de Grand Crus krachtig en kruidig.


Filosofie Gunter Künstler houdt van intense fijne wijnen. Zijn wijnen weerspiegelen elke individuele terroir en bezitten de rijkdom en ronding van de Rheingau. Geen krachtpatsers met verdoken restsuikers maar uitgebalanceerde elegantie die ook jong bijzonder verleidelijk uit het glas springt.


Waarom werkt Weingut Franz Künstler met Wijnmakelaarsunie?

De samenwerking tussen John Monard en Gunter Künstler dateert van de vorige eeuw. Het was eind jaren 90 meteen raak bij het proeven van de 1e wijn. Sindsdien is Weingut Künstler een vaste waarde in het gamma. Zijn wijnen hebben ons nog nooit teleurgesteld.

Algemene informatie

  • Eigenaar: Gunter Künstler
  • Locatie: Hochheim am Main
  • Aantal hectare: 37
  • Wijnmaker: Gunter Künstler
  • Aantal flessen per jaar: 90.000
  • Cultuur: Klassiek

De Rheingau maakt in zijn reis naar het noorden ter hoogte van Hochheim een horizontale beweging van Oost naar West. De steile oevers vormen een microklimaat van ongeveer 50 kilometer. Het Weingut Franz Künstler behoort tot de Rheingau maar de wijngaarden liggen in feite aan de Main en niet aan de Rijn. Sinds 1988 wordt het domein geleid door Gunter Künstler die via een aantal overnames het Weingut tot één van de mooiste portefeuilles van de streek uitbouwde.Vinificatie

Bijna alle wijnen worden droog gevinifieerd op edelstaal en houten fusten. De rendementen van het domein liggen een flink stuk onderde gemiddelde opbrengsten toegelaten aan de Rheingau. Vaak wordt er een paar öchsle opgeofferd om 1 gram aciditeit te bewaren. De wijngaarden zijn zo zuidelijk en beschermd gelegen, dat frisheid eerder een issue is dan rijpheid. Na de gisting wordt de wijn tot zes weken op de Hefe en onder reductie bewaard. De opvallende kruidigheid komt vooral voor in Kirchenstuck en Hölle.


In de media

2013 Gault Millau: 4 Trauben, 2013 Der Feinschmecker: FFFFF, Winzer des Jahres 2011 in der Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung.


Druivenrassen

  • Riesling
  • Pinot Noir
  • Chardonnay

Belangrijkste wijnen

RIESLING Trocken Hochheimer Hölle Kabinett Weingut Künstler

HOCHHEIMER KIRCHENSTüCK Riesling Trockenbeerenauslese Weingut Künstler - Rheingau

RIESLING "Hochheimer Herrnberg" Weingut Künstler

RIESLING Kabinett Trocken Hochheimer Hölle Weingut Künstler

CHARDONNAY Trocken Weingut Künstler