Weingut Dönnhoff


Geschiedenis
Helmut Dönnhoff bewerkt samen met zijn zoon Cornelius 25 ha aan de Nahe.De rivier loopt ten zuiden van de Moezel in de Rijn. Door de diverse bodem die kan gaan van leisteen tot porphyr,is er niet één bepaald kenmerk voor de Nahe-rieslings, maar wel één handtekening, die van Dönnhoff. Hun genadeloos streven naar balans en zuiverheid heeft het Weingut op de wereldwijnkaart geplaatst. De Rieslings van Oberhausen zijn werelderfgoed of we nu van de basis (gutsweine) spreken, van (lagenweine) de crus, van de droge cuvées of van hun "Fruchtige" parels. Ook in België prijken deze rieslings op de wijnkaarten van de allergrootste chefs.


Filosofie De bescheiden Helmut Dönnhoff is iemand die recht door zee gaat. Met weinig woorden kan hij erg duidelijk zijn. Dat is zeer herkenbaar in zijn wijnen die nooit te veel ballast hebben. Vader en zoon streven naar balans en drinkplezier. Fruit, bodem, suikers en zuren vormen één filigraan geheel.


Waarom werkt Weingut Dönnhoff met Wijnmakelaarsunie?

Het familiale karakter van het wijngoed en het constante streven naar perfectie past perfect in de filosofie van Wijnmakelaarsunie,

Algemene informatie

  • Eigenaar: Helmut Dönnhoff
  • Locatie: Oberhausen an der Nahe
  • Aantal hectare: 25
  • Wijnmaker: Helmut & Cornelius Dönnhoff
  • Aantal flessen per jaar: 165.000
  • Cultuur: Klassiek

De Nahe heeft een heel divers heuvelachtig landschap geschapen. 4000 ha wijnbouw op leisteen, porphyr, melaphyr en oergesteente. De wijngaarden liggen iets zuidelijker dan de Moezel maar noordelijker dan die van de Rheingau. De Grand Crus of Grosse Gewächse hebben perfecte zuidelijke hellingen aan de Nahe. Dellchen, Felsentürmchen en de Hermannshöhle bezitten een uniek amalgaam van lei, kalk en vukanische porphyr.Vinificatie

De wijnen van Dönnhoff worden in de wijngaard gemaakt. Het permanente onderhoud van druivelaar en bodem zorgen voor rieslingdruiven die extreem lang kunnen hangen in perfecte sanitaire condities. In de intensiteit van de persing ligt het "fingerspitzengefühl". Daarna worden de wijnen opgevoed in edelstaal en grote houten kuipen, die enkel dienen als instrument en zeer zeker niet als smaakbepalers. Wanneer de wijnen hun perfecte balans hebben gevonden worden ze gebotteld.


In de media

Winzer des Jahres 2012 Eichelmann, Winnaar riesling cup Feinschmecker.


Druivenrassen

  • Pinot Blanc
  • Pinot Gris
  • Riesling

Belangrijkste wijnen

RIESLING Trocken Tonschiefer Weingut Dönnhoff

WEISBURGUNDER, Trocken, Pinot Blanc, Weingut Dönnhoff

RIESLING, Trocken, Hermannshöhle, Grosses Gewächs, Dönnhoff

RIESLING Grosses Gewächs Trocken Dellchen Weingut Dönnhoff